Jaartraining Zelfvoorzienend Samen Leven.

Voel jij ook dat je anders wilt leven?
Zelfvoorzienend en in harmonie met de natuur?
Wil je dit samen met anderen doen?

Is het tijd geworden om hier daadwerkelijk in door te pakken?

Welkom bij deze unieke jaartraining Zelfvoorzienend Samen Leven.

Er wacht een hele nieuwe werkelijkheid op je! Je hoeft hier alleen maar je ogen voor te openen en te gaan zien dat wat er allang is. Deze unieke training helpt je hierbij. Je leert samenwerken met jezelf en met een groep. Daarnaast ontvang je veel praktische informatie wat zelfvoorzienend leven betekent. En uiteraard ga je hiermee gelijk aan de slag in de praktijk! In de jaartraining werken we met een kleine groep van maximaal 15 personen; er is dus veel ruimte voor persoonlijke aandacht.

Deze training biedt een pragmatische combinatie tussen leren en daadwerkelijk zelf in de praktijk ervaren. Hierdoor zul je het geleerde makkelijk in je nieuwe leven kunnen toepassen. Samen met een groep gelijkgestemden heb je net even die extra support om door te pakken op het gebied van zelfvoorzienendheid. Tijdens de bijeenkomsten bespreken we waar je tegenaan loopt met jouw initiatief. We delen informatie en wisselen ervaringen uit. Steeds zetten we weer een stapje op het pad van zelfvoorzienend samenleven.

Veel nieuwe initiatieven om zelfvoorzienend te gaan leven, sneuvelen omdat er bepaalde persoonlijke- of groepsissues zijn. In jouw nieuwe leven is een goede verbinding met jezelf en met de (eventuele) groep waarmee je gaat samenwerken essentieel. Twijfels, ruzies, jaloezie en andere vormen van projectie, kunnen ieder geweldig initiatief doen vastlopen. Vandaar dat we in de eerste lessen hier uitgebreid aandacht aan besteden. In de latere lessen kijken we vooral naar de praktische kant van zelfvoorzienend leven. Je gaat merken dat dit praktische gedeelte je makkelijk afgaat omdat je de weg er naar toe ontdaan hebt van de nodige struikelblokken.

De training is onderverdeeld in drie blokken van drie lessen:
In de eerste drie blokken besteden we aandacht aan jou als mens. In het tweede blok besteden we aandacht aan de dynamiek van een groep waarmee je gaat samenwerken. In het laatste blok kijken we naar de praktische kant van zelfvoorzienend samenleven.

Je bent van harte welkom in het heerlijke Parnassia aan Zee. Dankzij deze prachtige locatie zullen we regelmatig op het strand en in de duinen te zijn om daar oefeningen en ervaringen op te doen.

Wat leer je tijdens deze training?

Les 1: Samenwerken met jezelf, deel 1

Wanneer je het goed hebt met jezelf en je je eigen beste vriend bent, zal dit een grote hulp zijn op jouw zelfvoorzienende reis. Wanneer je in staat bent liefdevol en zorgvuldig met jezelf om te gaan, zullen de acties die je onderneemt op deze zelfde liefdevolle flow gebaseerd zijn. In de eerste drie lessen besteden we hier aandacht aan. Hoe ben je samen met jezelf? Hoe ga je om met jezelf? Waar mag nog aandacht naar uitgaan en wat zijn de mogelijkheden die in jouw menselijke natuur verborgen liggen? Hoe kun je meer in je kracht staan en daadwerkelijk zelfredzaam worden?

In deze eerste les onderzoeken we wat je werkelijke verlangen is. We gaan werken met de vraag: 'Wat als alles mogelijk is, hoe zou je leven er dan uitzien?' Wat is voor jou hemel op aarde? In deze les leer je hoe je kunt vertrouwen op de intelligentie van de natuur. En hoe deze intelligentie in jou aanwezig is. Je ervaart hoe je de flow van het leven kunt volgen en hoe je kunt aansluiten bij dat wat er op dit moment is. Dit is de kunst van het samenwerken met het leven. We gaan oefeningen doen waarin je ervaart dat er zoveel meer mogelijk is dan je nu ziet in jouw 'werkelijkheid.' Het is net alsof je in deze eerste les een nieuwe bril opzet: vol verbazing zie je hoeveel mogelijkheden er zijn die je met die andere bril op nooit hebt kunnen zien.  

Les 2: Samenwerken met jezelf, deel 2

In deze les leer je jezelf te centreren in jezelf in deze tijd van verandering. Vanuit daar ga je voelen hoe veerkrachtig je bent. Je gaat je eigen persoonlijke kracht van binnenuit ervaren. Twijfels, angsten en onzekerheid kunnen transformeren. Je gaat opnieuw in verbinding met jezelf. Je leert hoe je gevoelens en emoties kunt gebruiken als je innerlijke kompas. We doen oefeningen waardoor je de boodschap van jouw emoties leert begrijpen. Hoe deal je met ingewikkelde gevoelens? Hoe werk je met je innerlijke criticus? Dankzij deze les leg je een sterke, liefdevolle en zorgvuldige basis neer van waaruit je jouw zelfvoorzienende avontuur aan kunt gaan.

Les 3: Samenwerken met jezelf, deel 3


In deze les onderzoeken we het belang om inzicht te krijgen in onze oordelen en overtuigingen. We ontdekken de boodschap die erin zit en hoe je deze kunt transformeren in iets waardevols. Je stelt in deze les een 'persoonlijke verklaring' op die je kan helpen in lastige tijden. Daarnaast ga je een volledig nieuwe dimensie in jezelf ontdekken; je ervaart jouw transpersoonlijke kwaliteiten. Je gaat voelen en van binnenuit ervaren dat geluk in jou aanwezig is. Net als pure liefde en wilskracht. Een eventuele 'lage frustratie tolerantie' leer je herkennen en doorzien. Tenslotte zul je in deze les ook de vreugde kunnen ervaren van de twee soorten energien die ook door jou heenstromen: vrouwelijke en manlijke energie. Wanneer maak je aanspraak op de een en wanneer op de ander, wordt in deze les heel voelbaar.

Les 4: Samenwerken met een groep, deel 1

In de komende drie lessen besteden we aandacht aan de groep waarmee je gaat samenwerken in jouw zelfvoorzienende nieuwe leven. Ieder intiatief is zo succesvol als de groep waarmee je werkt. Wanneer jij wakker bent en de groepsprocessen en dynamieken tijdig herkent, ben je in staat een krachtige groep te formeren. Dit verzekert je van een succesvol zelfvoorzienend leven.

In deze vierde les onderzoeken we samen hoe groepsdynamiek werkt. Welke rollen worden er zoal in een groep gespeeld? Wat is projectie en overdracht en hoe ga je hiermee om als dit in een groep speelt? Ook besteden we aandacht aan mogelijke conflicten die in een groep kunnen ontstaan. We onderzoeken en ervaren de drama -driehoek van binnenuit. Door hier inzicht in te hebben, zul je in de toekomst conflicten op krachtige manieren kunnen uitwerken. Hierdoor zorgt een conflict juist voor een sterkere band, in plaats van dat het de groep verzwakt en ondermijnt.

Les 5: Samenwerken met een groep, deel 2

In deze les maak je kennis met systeemdenken. Wat is systeemdenken? Hoe werkt het in de praktijk? We doen oefeningen hierin zodat je steeds opnieuw in staat zult zijn om vanuit het systeem de werkelijkheid in te kijken. Je maakt kennis met de kracht van verbindende communicatie. Je leert hoe je zorgvuldig zonder verborgen eisen of agenda met de ander kunt communiceren. Ook maken we in deze les onzichtbare claims en fixaties zichtbaar. Tenslotte doe je ervaring op met de verschillende beslis-modellen die je kunt inzetten binnen een groep.

Les 6: Samenwerken met een groep, deel 3


In deze les leer je werken met familie opstellingen. We gaan een mogelijk probleem opstellen en uitwerken. Zo ervaar je de kracht van het veld waar deze methode gebruik van maakt. Ook leer je hoe je kleine problemen op kunt stellen, zodat je ook hierin gebruik kunt maken van de kracht van een opstelling. Een opstelling maakt inzichtelijk dat wat vanuit ratio niet te zien of begrijpen valt. Je sluit je aan op een grotere dimensie dan dat jij bent en pikt informatie op waarvan je niet wist dat je daar toegang toe had. Wanneer je zelfvoorzienend samen gaat werken is het kunnen werken met deze methode heel behulpzaam.
Ook leer je in deze les hoe je om kunt gaan wanneer er een conflict is in de groep en je de kracht van de stilte wilt inzetten. Hoe herstel je de verbinding na een groepscrisis? Ook hier zul je ervaren dat crisis niet vermeden hoeft te worden, maar dat het je groep kan sterken, mits je er op een goede manier mee om kunt gaan.

Les 7 Zelfvoorzienend leven Praktisch, deel 1

In deze laatste drie lessen duiken we dieper de praktijk in. Wat betekent het concreet om zelfvoorzienend te zijn? Op welke terreinen kun je zelfvoorzienend zijn? We gaan het 'vijf-stappen-plan' in de praktijk onderzoeken. Welke fases zijn er en wat betekent dit?
In deze zevende les gaan we het hebben over permacultuur. Wat is permacultuur en wat betekent dit voor jouw eigen voedselvoorziening? Wat is een voedselbos en hoe start je een eigen moestuin? We bezoeken een voedselbos en doen een wandeling waarin je leert over wilde eetbare planten.

Les 8: Zelfvoorzienend leven Praktisch, deel 2

In deze les maak je kennis met lokale cirulaire valuta. Samen gaan we een spel hierin spelen, zodat je goed begrijpt hoe het werkt. Ook neem ik je mee een stappenplan in, waarmee je leert hoe je zelf lokale valuta kunt starten. In deze les bespreken we samen de alternatieve woonmogelijkheden die er zijn. Ook leer je wat natuurlijk bouwen is. Hoe bouw je met stro en kalkhennep? Tenslotte neem je een kijkje in de keuken van het off grid leven en wonen.

Les 9: Zelfvoorzienend samenleven Praktisch, deel 3


In deze laatste les kijken we hoever je ondertussen al gekomen bent op jouw pad van zelfvoorzienend samenleven. Wat zijn jouw persoonlijke valkuilen en welke zie je in de groep die je gaandeweg deze training om je heen geformeerd hebt? Welke stappen zou je graag nog willen zetten? Waar loop je tegenaan? Wat heb je hierin nodig? In deze laatste praktische les onderzoeken we welke stappen je nog wilt zetten. Aan het eind van de dag bekrachtigen we jouw nieuwe zelfvoorzienende plannen met een krachtig ritueel. .Welkom in jouw nieuwe leven op een nieuw aarde!

Wat heb je bereikt dankzij deze training?

Na deze inspirerende training heb je een prachtige bedding neergelegd waar vanuit ieder initiatief tot een zelfvoorzienend leven niet anders kan dan slagen. Naast veel praktische informatie over zelfvoorzienend leven, heb je van binnenuit ervaren dat er talloze mogelijkheden zijn om jouw nieuwe leven vorm te geven. Je voelt enthousiasme en kunt dit omzetten in concrete daden. Je weet hoe je je kunt aansluiten op de flow van het leven. Meedeinend op deze flow kom je precies in het juiste vaarwater terecht. Je bent geïnspireerd om nieuwe dingen uit te gaan proberen en op te pakken. Het is zo bijzonder te ervaren wat je vanuit deze energie allemaal aantrekt! Deuren gaan voor je open, waarvan je dacht dat deze gesloten waren. Je zelfvertrouwen groeit met iedere stap die jij zet op je pad van zelfvoorzienendheid.

Je hebt in deze training zorgvuldig en liefdevol met jezelf leren omgaan. Je hebt ervaren dat je zoveel meer kunt dan je altijd dacht! Je voelt je sterk en zelfredzaam. Daarnaast sta je in contact met de transpersoonlijke kwaliteiten die in jou aanwezig zijn. Vanuit daar ontvouwt jouw leven zich op een volledig andere manier.

Je voelt zelfvertrouwen om door te pakken met de lokale groep die je tijdens deze training gestart bent. Dankzij de zorgvuldige verbinding die je met jezelf bent aan gegaan, weet je dat je deze ook in de groep kunt inbrengen. Dit zorgt ervoor dat de deelnemers zich thuis en veilig voelen in de groep. Je voelt je zelfverzekerd om bepaalde groepsproblemen adequaat aan te pakken. Ook weet je hoe je valkuilen kunt vermijden. Je hebt ervaring opgedaan hoe je eventuele ruzies en confrontaties in de groep kunt begeleiden. Daarnaast gebruik je de kracht van verbindende communicatie. Vanuit werkelijke en veilige verbinding met elkaar, kunnen jullie samen ontzettend veel bewerkstelligen.

Kijk voor referenties over je trainster Irene Verweij hier.

Praktische informatie:

Ons verblijf bij Parnassia is 'coronaproof': we verblijven in de ruime theaterzaal, waardoor er genoeg ruimte is om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. De drie grote ramen geven schitterend uitzicht op duinen en zee. Mochten we geen anderhalve meter afstand meer hoeven houden, hebben we de heerlijke zaal 'vloed' tot onze beschikking met uitzicht op het strand..

Lesdagen: 9 oktober 2021, 13 november 2021, 11 december, 15 januari 2022, 12 februari, 12 maart, 9 april, 14 mei en 11 juni 2022

Jouw bijdrage voor deze unieke jaartraining bedraagt 1450 euro. Dit bedrag is inclusief 21% btw voor particulieren en exclusief 21% btw voor zelfstandigen of bedrijven. Er is een maximum van 15 deelnemers.

Wil je je aanmelden, heb je nog vragen of wil je eerst even persoonlijk kennis maken met Irene via een Skypegesprek? Je bent van harte welkom: info@zelfvoorzienend-leven.nl
Kijk voor meer informatie over de locatie op: www.parnassiaaanzee.nl.
Voor de locatie bevindt zich een groot parkeerterrein. Je krijgt aan het eind van de cursusdag een gratis uitrijkaart.

Kiezen voor samen.

Wat zijn ze mooi he, deze madeliefjes..Op zichzelf is een madelief prachtig, maar samen zijn ze nog zoveel mooier! Zo ook wij als we ons lokaal verenigen. Wanneer we van een ik-gerichte naar een wij-gerichte zelfvoorzienende maatschappij gaan, ervaren we weer de verbinding met een ander. Als het hart open is, voel je weer zingeving en de vreugde van het samenzijn.

Kiezen voor natuurlijk.

Ken je het adembenemende gevoel wanneer de eerste zonnestralen over de weide glijden die nog koud en nat is van de dauwdruppels? Alles ziet er onmiddelijk anders uit. Warmte verdrijft de kou. Somberte wordt stralend omarmt door de zon waardoor het kan transformeren. Dit is wat er gebeurt als jij samen zelfvoorzienend gaat leven. Je wordt van binnenuit verwarmt. Alles waar je je misschien machteloos over voelde, transformeer jij zelf door de keuzes die je maakt.

Kiezen voor zelfredzaam.

Hoe zet ik de schommel in beweging? vraagt het hoofd zich af. Iedereen die ooit geschommeld heeft, weet hoe eenvoudig het is. Net zoals zelfvoorzienend leven. Als je eenmaal de eerste beweging hebt ingezet, volgt de rest vanzelf. Weet je nog het gevoel van schommelen? Heerlijk hoog zwevend in de lucht? Wat een vrijheid. Kreeg jij vroeger ook altijd zin om te zingen en te lachen als je schommelde? Welkom in deze nieuwe dimensie!